HRISTIYAN DUNYASINDA EFES

Ark. Nezih Aytaçlar Danışmanlığında

08 Haziran 2024, Cumartesi

1.500.00

Ark. Nezih AYTAÇLAR Danışmanlığında

Meryem Ana Kilisesi, Yedi Uyurlar Mağaraları, Aziz Yuhanna Bazilikası, Meryem Ana Evi


Standart Efes turlarımızda zaman bulmadığımız için gezi programına dahil edemediğimiz, ama Hristiyan inanç dünyasının şekillenmesinde önemli olan bazı yerleri bu tur kapsamında bir araya getirip,
eksikliğimizi gidermek istiyoruz.

TUR PROGRAMI:

Sabah saat 07.30’da Karşıyaka / Bostanlı İskelesi yönündeki Havaş Durağında, 08.00’de Alsancak/Lozan Meydanı’nda gezginlerimizle buluşarak, Aydın istikametinde yola çıkıyoruz. Yol boyunca Hristiyanlığın ortaya çıkış koşulları üzerine sohbet ediyoruz.

Efes Roma döneminde ASIA eyaletinin başkenti olarak çok önemli bir yere sahipti. Bir yandan ciddi bir Musevi cemaatini barındırırken, öte yandan Roma’yla ilişkiye geçmenin ve Anadolu’dan Roma’ya yapılacak yolculukların çıkış limanı olma özelliğine sahipti. Bu nedenle Hristiyanlık’ın erken döneminde havarilerin ve misyonerlerin geçiş noktası olmuştu. Bu özelliğini sonraki dönemlerde de sürdürdü.

Aslında geçtiğimiz yüzyıl başında varlığı bilinen, ancak daha sonra üzerleri örtülmüş yazı ve fresklerinin yakın zamanda keşfedildiği PAULUS MAĞARASI’ndan bahsedeceğiz.  Söylenceye göre Aziz Paulus’un Efes kentinde bir süre saklandığı bu mağara, 20. Yüzyıl başında çevrede yaşayan Hristiyanlar tarafından ziyaret edilmiş ve duvarlarına adak yazıtları yazılmış. Ayrıca Azize Tekla ile Aziz Paulus’un öyküsünü anlatan bilinen tek fresk de burada yer alıyor.

“Apollos Korint’teyken, Pavlus iç yoldan geçerek Efes’e geldi” diye yazıyor Elçilerin İşleri’nde. Geçimlerini tanrıça Artemis’e yönelik hediyelik eşyalar üreten ve satanları Paulus’a karşı kışkırttığı Tiyatro’ya da uğrayıp Hristiyan ilahiyatının köşe taşlarının döşendiği Efes Konsüllerine ev sahipliği yapan MERYEM ANA KİLİSESİ’ne yöneleceğiz. Birinci Efes Konsili, 431 yılında toplanıyor ve Meryem’in “Tanrının Annesi” (Theotokos) olarak kabul edilmesi bu konsülde karara varılıyor. Karara itiraz eden İstanbul Patriği Nestorius da aynı konsilde “sapkın” ilan ediliyor ve Hristiyan kilisesindeki ilk bölünmelerin temeli atılıyor. 449 yılında aynı yerde toplanan 2. Efes Konsili kararları ise daha sonra reddedilecektir. Bu iki konsilin yapıldığı yapının Museion olarak inşa edilmesini takip eden yıllarda yaşanan kendi içindeki evrimi de ilgimizi çekecek.

Panayır dağı eteklerindeki kayaya oyulmuş Erken Hristiyanlık şapelleri ve gömüleri YEDİ UYURLAR MAĞARASI olarak bilinir. Hristiyan ve Müslüman kaynaklarında farklı ayrıntılarıyla anlatılan efsaneye göre MS 250 yılı civarında İmparator Decius zamanında yaşayan yedi Hıristiyan genç (Bunlar, birçok kaynakta adları farklı verilen Malta, Malchus, Martinianus, Dionysius, Yohannes, Serapion ve Konstantinus’tur. İslamiyette ise Debernuş, Mesliha, Kafeştateyyuş, Sazınuş, Mekselina, Mermuş, Yemliha ve köpekleri Kıtmir’in adı geçer) imparatorun tanrılaştırıldığı tapınağa kurban sunmayı reddeder ve ölüm tehdidi alınca bir mağaraya sığınırlar. Efes’teki mağaralar bu gençlerin uykuya yattığı ve yaklaşık 150-200 sonra uyandığı mekan olarak kabul edilir (Tarsus ve Elbistan’dakilerle birlikte). Bu vesile ile sadece Yedi Uyurlar değil, diğer Erken Hristiyanlık kalıntıları üzerine de sohbet edeceğiz.

Selçuk’daki öğle yemeğimiz sonrasında ilçe merkezindeki kalenin yamaçlarında kurulmuş AZİZ YUHANNA (Yahya / St John) bazilikasını ziyaret edeceğiz. Havari Yuhanna’nın kabul edilmiş dört İncil’den birini burada yazdığı düşünüldüğünden, azize Agios Theologos (Din alimi aziz) sıfatı yakıştırılmış ve Selçuk ilçesinin eski adı Ayasuluk bu sıfattan türemiş. Azizin mezarının üstüne yapılmış bazilika(lar) erken Hristiyanlık mimarisinin en önemli eserlerinden sayılıyor.

Son durağımız MERYEM ANA EVİ olacak. Hz. İsa’nın çarmıha gerilişinden sonra, en sevdiği havarisi Yuhanna’nın Meryem Ana’nın Kudüs’te kalmasını sakıncalı bulup Efes’e kaçırdığı rivayet ediliyor. Hz. Meryem’in 101 yaşına kadar Bülbül Dağı’ndaki yaşadığı ve öldüğü; St. Jean’ın Meryem Anayı yine bu dağda kendinden başka hiç kimsenin bilmediği bir yere gömdüğü düşünülüyor. 19. Yüzyılın ilk yıllarında hayatı boyunca yaşadığı köyden çıkmamış olan rahibe Anne Catherine Emmerich’in çevresine anlattığı bir dizi hayalde, Hz. Meryem’in yaşayıp öldüğü evi tüm detaylarıyla görüp çevresindekilere tarif etmesinden sonra aynı yüzyılın sonlarında bu ev keşfedilmiş ve ilk olarak Papa XIII. Leo tarafından burada ayin yapılarak Hristiyan dünyasınca kabul görmüştür. Ziyaretimizde Hz. Meryem’den, rahibe Emmerich’ten ve evin keşif öyküsünden bahsedeceğiz.

Akşam 19.00 civarında İzmir’e dönmüş olmayı umuyoruz.

TUR FİYATI: 1.500,- TL

FİYATA DAHİL OLAN HİZMETLER: Ulaşım, rehberlik ve danışmanlık hizmeti, otopark ücretleri
FİYATA DAHİL OLMAYANLAR: Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, içecekler, Meryemana evi giriş ücreti (müzekart geçerli değildir)

NOTLAR
 Turlarımız tek araçla sınırlıdır.
 Araç büyüklüğü katılımcı sayısına göre ayarlanır.
 Rezervasyon ücret ödenince kesinleşir.
 Günübirlik turlarda araçta koltuk numarası verilmez.
 Son kayıt tarihi 06 Haziran 2024, Perşembe günüdür.
 Müzekart almayı unutmayınız
 Acentemiz zorunlu durumlarda tur programında değişiklik yapma hakkını saklı tutar..

İPTAL KOŞULLARI:
 Tura son kayıt tarihi öncesinde yapılan iptallerde ücret iade edilir.
 Son kayıt tarihi sonrasında, tur sabahı yapılan iptallerde veya tura gelinmediğinde ücret iadesi söz konusu değildir.
 Hava durumu, rehber rahatsızlanması vb. gibi özel ve olağanüstü nedenlerle acentemiz turu iptal etmek zorunda kalırsa ödemeler kesintisiz olarak iade edilir.

Rezervasyon Formu

Rezervasyon Formu

Bu bir ön rezervasyon formudur. Lütfen telefonla teyit alınız!


İlginizi Çekebilecek Diğer Turlar

MANİSA KÜLTÜR TURU

23 Kasım 2024, Cumartesi
Tarihçi Ahmet ÇANDIR Danışmanlığında
Osmanlı Dönemi ekseninde, oldukça zengin bir Manisa Turu; Şehri Kadim- Şehri Şehzade- Şehri Şifa...
1.250.00

TİRE KÜLTÜR TURU

17 Kasım 2024, Pazar
Ark. Ali Özkan Danışmanlığında
Tarihi, Kent dokusu, yerel yaşamı ile Ege'nin en köklü değerlere sahip beldelerinden biri olan Yeşil Tire!
1.500.00

ÖDEMİŞ PAZARI & ÜZÜMLÜ YAYLASI ve LÜBBEY

09 Kasım 2024, Cumartesi
Bitki uzmanı danışmanlığında
Bitki uzmanı danışmanlığında, küçük bir grupla; Ödemiş Pazarı, Üzümlü Yaylası ile Lübbey'de lirik bir gün...
1.500.00

İZLANDA

10 - 15 Ekim 2024, 5 Gece - 6 Gün
Driver Guide ile 8+1 kisilik bir tur
Buzul gölleri, Lav tarlaları, Gayserleri, Yanardağları, birbirinden güzel Şelaleleri ve Kuzey ışıkları ile başka bir dünya!

2 KİŞİLİK ODADA KİŞİ BAŞI: 1.800 € + UÇAK BİLETİ
1.800 .00
error: Content is protected !!