SEMAVİ DİNLERE KARŞILAŞTIRMALI BİR BAKIŞ * Prof. Dr. Bekir Zakir ÇOBAN

SEMAVİ DİNLERE KARŞILAŞTIRMALI BİR BAKIŞ

İzmir Yahudi Kultür Mirası Seminerleri

02 Mart 2022, Çarşamba - Saat: 20.00

150.00

  • TEK SEMİNER FİYATI

ONLINE SEMİNER PROGRAMI
İZMİR’DE YAHUDİ KÜLTÜR MİRASI HAKKINDA DERİNLEŞMELER

(8) 02 Mart 2022, Çarşamba – Saat: 20.00
SEMAVİ DİNLERE KARŞILAŞTIRMALI BİR BAKIŞ

Konuşmacı: Prof. Dr. Bekir Zakir ÇOBAN

Özet:
Orta Doğunun kadim dini arka planı; İbranilerden İsrailoğullarına Yahudiliğin öyküsü; Yahudi geleneğinde kutsal metinler, inanç ve ritüeller; Hz. İsa ve Hıristiyanlığın doğuşu; İlk Hıristiyanlarla Yahudiler arasındaki ilişkiler; Hıristiyanlığın bir Yahudi hareketinden müstakil bir din olmaya evrilişi; İslam’ın doğuşu; İslam’ın Yahudilik ve Hıristiyanlığa göre kendisini konumlandırması. Tanrı, evren, insan gibi temel bazı konularda bu üç dindeki yaklaşımların karşılaştırılması…

Konuşmacı hakkında:
1973 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Adana’da tamamladı. 1997 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede Dinler Tarihi alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Post doktora kapsamında İtalya’da, Roma ve Bologna’da; misafir öğretim üyesi olarak ABD’de Minneapolis’te bulundu. İlk dönem Yahudi-Hıristiyan İlişkileri; Yahudi tarihçi Josephus Filavius; Papalık tarihi ve Türk Papa olarak bilinen Papa XXIII. John hakkında çalışmaları mevcuttur. Halen Ege Üniversitesi Birgivi İslami İlimler Fakültesinde Dinler Tarihi öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.



Gerek mimari yapıları, gerek yaşam tarzı ve sanatıyla, önemli din bilginleri ve müzisyenleriyle, İzmir’de Yahudi Kültür Mirasını ve dünyada benzeri olmayan Sinagogları hakkını vererek tanıtmak için bilgimizi geliştirmeye ihtiyaç olduğu görülmektedir. Artık kentimizin sınırlarını aşmakta olan bu konuya, kültürel olarak hazırlanmak amacıyla, Izmir Yahudi Kültür Mirası Projesi ve İzmir Musevi Cemaati Vakfı ile birlikte uzmanlaşmaya yönelik bir seminer programı hazırlamış bulunuyoruz.

SEFARAD KÜLTÜRÜ VE İZMİR
İspanya’dan sürgün edilen Yahudiler ve sonra gelen kuşaklar tarafından 15/16. yüzyıl Sefarad mimari stilinde birbirine bitişik inşa edilmiş tarihî sinagogların dünyada benzeri yoktur. Onyedinci ve Onsekizinci yüzyıllarda dünyadaki tüm Yahudi cemaatleri üzerinde ruhani ve kültürel etki yapmış olan ve bir dönem Yahudiliğin ruhani merkezi sayılan İzmir cemaatinin tarihi gün yüzüne çıktıkça, önemi daha fazla anlaşılmaktadır.

AVRUPA KÜLTÜR MİRASI ROTALARI
İzmir Yahudi Kültür Mirası (İzmir Jewish Heritage) Projesi AB Avrupa Delegasyonu tarafından desteklenmektedir. Kısa bir süre önce de, “Avrupa Kültür Mirası Rotaları” arasına alınmıştır. Öte yandan, İzmir Tarihi Liman Kentinin Unesco Kültür Mirası Geçici Listesine girmesi ile birlikte özellikle Kemeraltı Havra Sokağı çevresindeki tarihi Sinagoglarına, eski Yahudi Mahallelerine gösterilen ilgi artmıştır.

Yerel ve uluslararası desteklerle hayata geçirilen Sinagog restorasyonları ile diğer somut ve somut olmayan kültür mirasları ile ilgili çalışmalar da ilerlemektedir. Bu yıl 3.sü yapılan Sefarad Kültür Festivalinin de etkisiyle, seyahat olanakları arttığında, İzmir dışından ve yurt dışından ziyaretçilerin gelmesi beklenmektedir.

Bu gelişmeler ışığında, İzmir Musevi Cemaati Vakfı, kutsal yerlerin ziyaretini düzenlemek amacıyla, EbruliTur ile “Yetkili Turizm Acentesi” anlaşması yapmıştır. İzmir Yahudi Kültür Mirası turizme açılırken, acentemiz geleneğine uygun olarak, kendi alanlarında yetkin konuşmacıları bir araya getiren seviyeli bir seminer programı oluşturulması düşünülmüştür.

KÜLTÜREL HAZIRLIK
Yaşayan kültür mirasını tarihi temelleriyle anlamanın ve anlatmanın önemli olduğuna inanıyoruz. İbrâhîmî geleneğe bağlı monoteist din ailesinin en eski halkasını teşkil eden Yahudilik, yayılımı ve etkisi açısından bir dünya dinidir. Ladino söyleyişiyle, “Djudaismo”, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukuki kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. Bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile yeryüzündeki en büyük onuncu dindir. Sözlü kaynaklara dayanan Tevrat, bir ihtimal, İ.Ö. 5. yy (Pentateuch) veya İ.Ö. 8. yy. da kaleme alınmıştır. Kendisinden sonra gelen tüm inanç sistemlerini etkilemiştir. Tevrat kutsal kitap arkeolojisi ve tarih okumaları açısından da son derece önemli bir kaynaktır…

Özetle;
İzmir’de Yahudi Kültür Mirasını ve dünyada benzeri olmayan Sinagoglarını hakkını vererek tanıtmak ve artık şehrimizin sınırlarını aşmakta olan bu konuya, kültürel olarak hazırlanmak amacıyla, uzmanlaşmaya yönelik bir seminer programı hazırladık.

Seminerlerimiz ZOOM üzerinden yapılacak olup, Yahudi Kültür Mirası konusunda derinleşmek isteyen turist rehberlerini ve kültür tutkunu dostlarımızı bekliyoruz…

Online Seminer Katılım Ücreti

7 SEMİNER PAKET FİYATI: 750,- TL
REHBERLER: 600,- TL
TEK SEMİNER:150 TL

NOT: Online konferans ve seminerlerimize kayıtlı kişiler dışında erişilmesi; bunların görüntülenmesi veya herhangi bir kişi tarafından kopyalanması, çoğaltılması, üçüncü kişilerle paylaşılması kanun ve mevzuat hükümlerine aykırı olup, suç unsuru teşkil eder.

Rezervasyon Formu

Rezervasyon Formu

Bu bir ön rezervasyon formudur. Lütfen telefonla teyit alınız!


İlginizi Çekebilecek Diğer Turlar

İNANÇ (2 Bölüm)

12 Aralık 2022 ve 19 Aralık 2022 Pazartesi - Saat: 20.30
Online Seminer (Ücretsiz)
Din deyince insanların aklına kalıplaşmış bazı imajlar gelse de dini inançlar insanoğlunun yeryüzü macerasının bir parçasıdır aslında. Bu seminerde inanç ve insan ilişkisi bir dinler tarihçisi gözüyle iki oturumda...
00.00
error: Content is protected !!